Γιατί είναι απαραίτητος ο προ-αθλητικός έλεγχος; Οι εποχές της «αλάνας» πέρασαν, δυστυχώς, ανεπιστρεπτί… Σήμερα παιδιά και έφηβοι, τόσο για να γυμνάσουν το σώμα τους, όσο και για να ψυχαγωγηθούν, συμμετέχουν μαζικά σε οργανωμένες αθλητικές διεργασίες. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τους ενήλικες. Δυστυχώς, στις μέρες μας, λόγω και της συνεχούς ροής της πληροφορίας από τα νέα μέσα, γινόμαστε συχνά μάρτυρες επεισοδίων αιφνίδιου θανάτου νέων ανθρώπων. Για παράδειγμα, μόνο στην Αττική καταγράφονται 5 επεισόδια αιφνίδιου θανάτου ετησίως. Ναι, δυστυχώς κάθε χρόνο χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές ξαφνικά.
Η σύγχρονη ιατρική − και πιο συγκεκριμένα η καρδιολογία − έχει καταφέρει να ενσωματώσει στους κόλπους της τη στατιστική, την ολοκληρωμένη μελέτη πληθυσμιακών ομάδων και βεβαίως την τεχνολογία. Έτσι έχει κατορθώσει να ανακαλύψει νοσήματα που στο παρελθόν ήταν αδύνατο να διαγνωσθούν. Για τον λόγο αυτό, μέσω των Αθλητικών Συλλόγων, πρέπει να γίνει κατανοητό στους γονείς και τα παιδιά, καθώς και σε όσους ενήλικες αθλούνται, ότι πρέπει να εξετάζονται από ιατρούς ειδικοτήτων Παθολογίας, Ορθοπαιδικής και σίγουρα Καρδιολογίας πριν αθληθούν. Ο προ-αθλητικός έλεγχος μπορεί να τους βοηθήσει να αποκλείσουν πληθώρα ορμονικών και λειτουργικών νοσημάτων που μπορεί ν’ απειλήσουν τη ζωή τους. {Χωρίς βέβαια να μπορούν να μελετηθούν όλα τα πιθανά σύνδρομα, αφού ακόμα και στις μέρες μας πολλά από αυτά έχουν κρυφή κλινική και παρακλινική πορεία}.
Είναι απαραίτητο, λοιπόν, για κάθε αθλητή να εξετασθεί τουλάχιστον από έναν καρδιολόγο σε συνθήκες που θα εξασφαλίσουν τη λήψη σωστού κληρονομικού και ατομικού αναμνηστικού, την εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση και την λήψη τουλάχιστον ηλεκτροκαρδιογραφήματος:
Από το κληρονομικό ιστορικό αντλούνται πληροφορίες που αφορούν εκφράσεις γονιδιακών-κληρονομούμενων νοσημάτων, συγγενών καρδιοπαθειών καθώς και πληροφορίες που μπορούν να καταδείξουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαβιώνει ο αθλητής, φέρνοντας στην επιφάνεια συνήθειες βλαβερές για την υγεία του.
Από το ατομικό αναμνηστικό θα γνωρίσει ο ιατρός το παρελθόν και το παρόν του εξεταζόμενου, ώστε με γνώμονα τις γνώσεις και την εμπειρία του, να μπορεί αρχικά να υποπτευθεί και δευτερευόντως να διερευνήσει συνθήκες επικίνδυνες για την ακεραιότητα του.
Η κλινική εξέταση θα ανακαλύψει ή όχι κάθε παθολογική σημειολογία που είτε θα τεκμηριώσει διάγνωση είτε θα θέτει την υποψία για περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση, με τη διενέργεια των απαιτούμενων εργαστηριακών εξετάσεων.
Η διενέργεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος παραμένει η θεμελιώδης αρχή και αξία κάθε καρδιολογικής εξέτασης και μας δίνει πληροφορίες τόσο για οργανικά όσο και λειτουργικά σύνδρομα.
Συμπερασματικά, ο προ-αθλητικός έλεγχος, το τρίπτυχο δηλαδή «Ιστορικό-κλινική εξέταση-ηλεκτροκαρδιογράφημα» αποτελεί το θεμέλιο της σωστής προ-αθλητικής αξιολόγησης της υγείας του εξεταζόμενου. Στα παραπάνω μπορούν να προστεθούν και άλλες, πιο εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως o υπέρηχος triplex καρδιάς, το test κοπώσεως, η διενέργεια σπινθηρογραφικών μεθόδων, η διενέργεια stress echo και η διενέργεια CT στεφανιογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς.
Όμως, για να γίνουν όλα τα προαναφερθέντα, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση των αθλητών και των γονέων τους για το πόσο σημαντικό είναι να εξετασθούν. Είναι απαραίτητο να σταματήσει άμεσα η παλαιότερη κακή συνήθεια να αναζητούν οι γονείς απλά την υπογραφή του ιατρού, αντιμετωπίζοντας τις εξετάσεις σαν έναν ακόμα «γραφειοκρατικό Γολγοθά», τον οποίο πρέπει να ξεπεράσουν. Έτσι, οι γονείς των αθλητών και οι ενήλικοι αθλητές οφείλουν να απευθύνονται στις δημόσιες δομές επενδύοντας λίγο χρόνο ή στις ιδιωτικές επενδύοντας λίγα χρήματα για να διασφαλίσουν όμως με τον τρόπο αυτό το μεγαλύτερο αγαθό… Την ίδια τους τη ζωή!
Ο Δημήτριος Μπεθάνης είναι Ειδικός Καρδιολόγος, υπεύθυνος Καρδιολογικού Τμήματος στην ΚοσμοΙατρική Σεπολίων.
ΠΗΓΗ: https://www.talcmag.gr